Detectia si genotiparea mutatiilor activatoare ale genei PIK3CA este esentiala pentru stabilirea eficacitatii tratamentuli adjuvant cu Aspirina in cazurile de cancer colorectal. Mutatiile activatoare ale genei PIK3CA sunt destul de frecvente in cancer (cca. 16,7% sunt mutante), iar in cazurile de cancer colorectal fiind prezente in aprox. 15-20%.
Calea de semnalizare PI3K (phosphatidylinositol 3 kinase) are un rol foarte important in carcinogeneza. Mutatiile activatoare in gena PIK3CA (phosphatidylinositol-4,5-bisphosphonate 3-kinase, catalytic subunit alpha polypeptide), – prin calea de semnalizare PI3K/AKT/MTOR- induc sinteza ciclooxigenazei 2, care la randul ei stabileste formarea prostaglandinelor.
Ciclooxigenaza 2 si prostaglandina E2, -printre altele-, au un efect puternic angiogenic, antiapoptotic, etc., favorizand cresterea si supravietuirea celulelor.
In ultimii ani multe studii clinice au atras atentia asupra utilizarii Aspirinei ca terapie adjuvanta in cancerul colorectal. Prin blocarea ciclooxigenazei 2, Aspirina are un puternic efect antitumoral, poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase si poate sa induca apoptoza.
Terapia adjuvanta cu Aspirina mareste de cca. 6 ori sansele de supravietuire ale pacientilor cu cancer colorectal cu mutatie in gena PIK3CA in comparatie cu pacientii cu cancer colorectal cu mutatie in gena PIK3CA fara treapie adjuvanta cu Aspirina sau cu pacientii cu cancer colorectal fara mutatii in gena PIK3CA cu/fara treapie adjuvanta cu Aspirina.
In testarea genetica a genei PIK3CA sunt detectate cele mai frecvente mutatii activatoare ale acestei gene: p.E542X, p.E545X si p.H1047X (X=orice aminoacid).