Analize infectii cu transmitere sexuala

Detectie si genotipare HPV

Cancerul de col uterin ocupa pe plan mondial un loc predominant in clasamentul bolilor ginecologice letale. Romania este pe primul loc in Europa in privinta incidentei cancerului de col uterin*.

La baza aparitiei cancerului de col uterin aproape intotdeauna se afla o infectie cu o tulpina HPV cu risc crescut. Cu ocazia unui control -screening- ginecologic prin depistarea la timp, a unei posibile infectii cu HPV, exista sansa ca infectia sa poata fi monitorizata, respectiv in cazul unei infectii persistente -stare precanceroasa- sa poata fi tratata prin interventie chirurgicala corespunzatoare.
Testul molecular genetic HPV permite la un nivel mare de sensibilitate detectia infectiei HPV si genotiparea a mai multor tipuri de tulpini (HR: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82; UD: 26, 53, 66; LR: 6, 11, 13, 30, 34, 40, 42, 43, 44, 54, 55, 61, 62, 64, 67, 69, 70, 72, 74, 81, 83, 84, 91).
Cunoscand genotipul tulpinii HPV identificate, prin controale ginecologice repetate exista posibilitatea monitorizarii infectiei persistente si administrarea unui tratament personalizat.
Clamidioza

Cauze

Clamidioza este o infectie produsa de o bacterie cu dezvoltare strict intracelulara, numita Chlamydia trachomatis.
Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala.
Odata intrata in celula bacteria se inmulteste si invadeaza celelalte celule sau intra intr-o stare de latenta (de asteptare).

Transmitere

De cele mai multe ori transmiterea se realizeaza prin contact sexual neprotejat, dar si o mama infectata poate transmite infectia copilului ei in timpul nasterii.
Pana la 90% dintre femeile si barbatii cu clamidioza nu prezinta nici un fel de simptome.1
Simptomele debuteaza de obicei dupa 1-3 saptamani de la contactul sexual infectant, dar boala poate fi latenta luni de zile.

Manifestarile clinice

– infectii cu localizare joasa: uretrite nespecifice si epididimite la barbati respectiv cervicite si uretrite la femei
– infectii cu localizare inalta: prostatite, salpingite acute/cornice, sterilitate tubara
– localizari extragenitale: pneumonii conjunctivite, otite, rinita la nou-nascutul contaminat la nastere

Complicatiile cele mai frecvente:
– endometrita (inflamatia mucoasei uterului)
– boala inflamatorie pelvina (inflamatia uterului, trompelor uterine sau ovarelor)
– sarcina ectopica (in afara uterului)
– avortul
– nasterea prematura
– prostatita
Atat la femei cat si la barbati infectia netratata reprezinta principala cauza a infertilitatii.
O clamidioza tratata nu determina protectia fata de o noua reinfectare.

Diagnostic de laborator

Metoda de testare preferata in tarile dezvoltate este testul molecular, bazat pe amplificarea selectiva a ADN-ului prezent in Chlamydia trachomatis. Metodele de testare moleculara sunt foarte selective si sensibile, pot detecta chiar si o singura copie a genei tinta. Nu necesita teste de confirmare a rezultatelor pozitive.3
Nu se recomanda diagnosticul serologic, intrucat anticorpii persista dupa terminarea tratamentului chiar si in absenta infectiei, acestia nu au rol protector; raspunsul in anticorpi poate fi slab sau absent, pot exista reactii incrucisate cu alte specii de Chlamydia, astfel rezultatele pozitive necesita teste de confirmare.2
Studiile internationale subliniaza ca in jur de 50-90% a femeilor asimptomatice prezinta pozitivitate serologica, in timp ce infectia reala cu Chlamydia trachomatis este prezenta in numai 1-7% al acestor femei.1
Rezultatele studiilor efectuate in Romania sunt asemanatoare rezultatelor internationale.

Recomandari privind recoltarea probelor biologice

Deoarece bacteria se gaseste intracelular este necesar ca prelevatul sa fie recoltat prin raclajul bland al mucoaselor (raclaj din endocol, uretra, sac conjunctival).

Kit-ul de recoltare al probelor (diferit pentru femei si pentru barbati)

La cerere va putem trimite (prin curier) un Kit de recoltare al probelor la adresa solicitata, in conditii de stricta confidentialitate. Kitul include materialele consumabile pentru prelevarea probelor, biletul de trimitere si instructiuni de utilizare pentru medicul Dvs.
Rezultatul analizei se elibereaza intre 7-10 zile de la primirea probei in laboratorul nostru.

Pretul promotional al pachetului de analize: 260 lei

(Costul livrarii (in tara) a Kit-ului de recoltare este inclus in pretul analizei.)

Call Now Button